Založ si blog

Kapitalizmus, Socializmus?

Prežil som časť svojho života v socializme a teraz aj kapitalizme (v kapitalizme o kúsok viac). Keď končil socializmus tak som túto zmenu vítal. Vnímal som v tom čase hlavne jeho nedostatky. Ako napríklad neslobodu myslenia, jeden oficiálny politický názor, materiálny nedostatok, neschopnosť reflexie systému. Teraz, keď mám reálne skúsenosti, z oboch spoločenských zriadení, začal som si klásť otázku: Ktorý z nich by mohol byť budúcnosti lepší? T.j. ktoré spoločenské zriadenie nám ľuďom, prinesie spokojnejší a naplnenejší život?

Nejde mi o to, čo konkrétne v minulosti nefungovalo. Zaujíma ma hlavne budúci potenciál tohto zriadenia pre nás. Chcel by som mať jasnú predstavu sám pre seba, čo by bolo pre nás bežných ľudí lepšie, aby sme kráčali k lepšej spoločnosti.

Navyše si všímam, že v médiách, že sa spomínajú hlavne negatíva socializmu a ak niekto spomenie pozitíva, tak je napr. označený, že „trpí stratou pamäti“.

Ako by som teda mohol prísť na odpoveď na otázku – ktoré spoločenské zriadenie je pre nás ľudí lepšie?

Mohol by som na základe minulosti povyberať konkrétne príklady, detaily a navzájom ich porovnávať. Mám však obavu, že takto vytvorím kaleidoskopický pohľad (hračka z môjho detstva, kedy som videl len časť farebných kamienkov, ktoré vďaka zrkadlám tvorili iluzórny obraz, nie realitu) na vec, čím zvýrazním niektoré detaily a navzájom porovnám neporovnateľné. Preto sa mi zdalo lepšie, keď porovnám, podstatu, základné myšlienky oboch zriadení. Čo tvorí teda zmysel, hlavnú myšlienku kapitalizmu a čo socializmu?

 

Kapitalizmus je hlavne o individuálnej podnikavosti, úsilí o dosiahnutie zisku a sústavnom reinvestovaní zisku. Je založený na princípe ekonomickej efektívnosti využitia zdrojov.

 

V prípade socializmu je to hlavne spravodlivý spôsob účasti ľudí na národnom bohatstve.

 

Kapitalizmus hovorí o zisku, zdrojoch. Socializmus o spravodlivosti, účasti ľudí. Kapitalizmus sa mi na úrovni základnej myšlienke zdá výhodný, ale pre menšiu časť ľudí (tí ktorí si privlastňujú zisk a vlastnia zdroje). Socializmus hovorí o spravodlivosti a nevymedzuje, že len pre niekoho.

Začiatok kapitalizmu siaha zruba do obdobia 15. storočia. To znamená že mal na svoj vývoj k dispozícii viac ako pol tisícročia.

Ako je to so socializmom? Ten nedosiahol kontinuitu ani jedného storočia, maximálne cca 7 desaťročí. Aj z tohto dôvodu by som nezatracoval základné myšlienky socializmu, keďže sme nemali porovnateľný čas na ich uskutočnenie. Zdá sa mi, že nič v ľudskej činnosti sa nepodarí k dokonalosti na prvýkrát. Aj preto by sme pre vznešenejšiu (= prínosnejšiu pre nás ľudí) základnú myšlienku mohli dať príležitosť socializmu (samozrejme nie v rovnakom prevedení, s akým už máme skúsenosti – po retrospektíve by sme určite našli spôsoby na jeho vylepšenie).

Kapitalizmu naozaj nemôžeme upierať efektívnosť výroby a ekonomickej činnosti. Ale zdá sa mi, že tých viac ako 500 rokov kumuluje vážne problémy mimo ekonomickej činnosti. Napríklad ekologické problémy, zväčšovanie ekonomických rozdielov medzi ľuďmi, zdá sa mi, že aj kapitalizmus a vojny idú ruka v ruke atď.

Tak mi to vychádza že socializmus má perspektívu byť pre nás ten lepší systém. Nie celkom jeho minulá forma, ale forma, ktorá naplní základnú ideu.

Popritom, ako teraz píšem, je pre mňa až záhadou, ako to, že dovolíme prijať Zákon o nemorálnosti a protiprávnosti komunistického systému. Komunizmus sme na Slovensku ani nemali a navyše komunizmus ide ešte ďalej v svojej základnej myšlienke – k beztriednej spoločnosti. Čím môžeme dosiahnuť človek človeku priateľom na rozdiel od kapitalistického človek človeku vlkom (čo je však vôbec neplatí v zvieracom svete vlkov).

Prečo neprijmeme Zákon o nemorálnosti a protiprávnosti kapitalistického systému? Kapitalizmus priniesol vojny, obrovské zbrojenie, ekonomický útlak, ekonomické krízy, zhoršovanie životných podmienok, stojíme na kraji ekologickej katastrofy, veľké zadlžovanie ľudí, štátov atď. Toto považujem za omnoho väčší dopad na životy nás ľudí v celom svete.

Keďže máme len zákon ku nemorálnosti komunistickému systému a nie ku kapitalistickému systému, tak mi z tohto vyplýva, prejavy kapitalizmu sú prirodzené, očakávané, želané a zrejme rozmýšľanie nad alternatívami má byť nemorálne a protiprávne. 🙁

 

Mali by sme mať predstavu, čo je pre nás bežných ľudí to dobré, to najlepšie, aby sme mohli vidieť, či v realite kráčame týmto dobrým smerom alebo nás niekto ťahá iným smerom – v prospech niekoho iného a navyše na náš úkor. Ak v tom nebudeme mať jasno, tak si myslím že sa nevedome necháme stiahnuť, tam kde nechceme byť. Tak ako sa už nechali nie raz. A to by bola škoda. Pre nás aj naše deti.

Test – bio-robot alebo ľudská bytosť?

16.02.2024

Ak máte chuť si urobiť test či ste bio-robot alebo ľudská bytosť, môžete to urobiť teraz. Stačí si pozrieť priložené video (z parlamentu cca 9 min). Toto video je potrebné, aby ste si dopozerali do konca. A na záver napísali/pomenovali dôležitejšie veci z tohto videa, ktoré rečník uviedol. Je bezvýznamné, či s rečníkom súhlasíte alebo nesúhlasíte. Ak video [...]

Video z Davosu je síce falošné, ale . . .

18.01.2024

Toto video je falošné – https://rumble.com/v47f50r-new-wef-participant-crashes-2024-davos-meeting.html. Neudialo sa to tak, ako je to zachytené vo videu. Čo však je aj napriek tomu, že video je falošné, pozitívne na tomto videu? Ukazuje je, že vieme o čom je Nový svetový poriadok a že ho odmietame aj s tými, ktorí ho presadzujú. Ide o samozvané „elity“, ktoré [...]

Dôsledky migrácie v Nemecku

29.10.2023

Na úvod začnem definíciou štátu. Štát je systém samosprávy spoločnosti, schopný i napriek vplyvu vonkajších faktorov zaistiť rozvoj alebo aspoň prežite národa bez straty jeho kultúrnej a národnej identity. Svoju funkciu môže plniť len vtedy, ak štát disponuje suverenitou. Teraz k samotnej téme. V Nemecku sa každoročne zverejňujú najobľúbenejšie krstné mená [...]

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Babiš, Pavel

Politológ: Pavel asi Korčoka nepodporí, Babiš chváli Pellegriniho, ale cieli na vlastných voličov

29.03.2024 06:00

Ako vyzerajú vzťahy Česka a Slovenska pred prezidentskými voľbami? Pre Pravdu to vysvetlil český politológ Josef Mlejnek.

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Július Bugár

Stránka, kde píšem, čo považujem v danej chvíli za dôležité

Štatistiky blogu

Počet článkov: 27
Celková čítanosť: 85603x
Priemerná čítanosť článkov: 3170x

Autor blogu

Kategórie